Какви са тенденциите при геймърските процесори на AMD или Intel

Тези от вас, които следят случващото се в технологичният сват, благодарение на новините които Digita.bg публикува ежедневно, знаят че наскоро компанията AMD представи своите нови процесори Ryzen 3 3100 и 3300X. Запознавайки се с тях, можем да кажем, че в ценовия диапазон от 100 до 150 Долара, те са едно от най-добрите предложения, които сме срещали в последно време.   

 

 

За да стигнем до това заключение, не акцентираме само върху цената на процесорите,но и на производителността им.

Те са с архитектурата Zen 2, която сама по себе си е значително е значително надградила предшествениците си.

ОК, за AMD е ясно –печелят овациите ни, но къде са Intel в общата картина на пазара. В последните 2 години техният актуален модел беше Coffee Lake Refresh базираното  9-то поколение CPU.  На негово място обаче сегадойде Comet Lake-S, който също като новите Ryzen е значително надграден.

Например при цялата гама вече присъства технологията Hyper-Threading,като в същото време е помислено и за икономията на електроенергия. Дори Pentium Gold G6400T може да се похвали с наличието на технологията Hyper-Threading. Минус обаче е факта, че Intel все още останаха на 14nm процес, доколкото AMD преминаха към следващо ниво.

В резултат на цялата тази борба за надмощие между AMD и Intel, печеливш е само крайният потребител, който успява да получи повече за по-малкопари. Към момента се оказва, че феновете на игрите, могат да сглобят хардуера на многоядрена геймърска машина, на цената на средностатистически десктоп преди няколко години.   

Това означава, че без значение какъв бюджет имате за изграждането на компютър, можете да получите висока многоядрена производителност. Дори и да имате само няколкостотин долара, можете да създадете компютър, който е не само достатъчно силен за най-добрите компютърни игри, но и достатъчно добър, за да извършите някои редактиране на видео.

 

 

Остава големият въпрос, който си задаваме от много години насам – Intel или AMD централен процесор да изберем?  Отговорът е строго индивидуален и всеки сам решава за себе си. Това е нещо като дилемата – BMW или Mercedes да изберем за нов автомобил. Дори случайно или не, погледнете, че има прилика и в изписването на двойките марки.  При геймърските компютри обаче,  като че ли превесът е в полза на Intel, чиито процесори като цяло се отличават с много висока едноядрена производителност, която изгражда репутацията на Team Blue като компанията, която стои зад най-добрите геймърски процесори в света.