Продажбите на смартфони в световен мащаб ще отчетат 15% спад през 2020г.

Световният пазар на смартфони се очакваше да не бъде силно засегнат от агресивният начин на разпространение на коронавируса. Сложната обстановка в много държави по цял свят и неяснотите относно бъдещите събития, обаче накараха анализаторите да преразгледат своите прогнози.

В крайна сметка усилията на производителите няма да окажат предварително планирания успех. Според последен доклад на пазарни наблюдатели от DigiTimes ни очаква спад в продажбите на смартфони с 15% през настоящата година.

Това означава, че доставките ще са около 1.15 млрд. през 2020г.

Водещите производители, които имат силно присъствие на ключови пазари като САЩ, Европа и Китай ще бъдат най-силно засегнати от негативните последици предизвикани от COVID-19. Социалните рестрикции и икономическия дисбаланс ще продължи да бъде сериозен фактор, който влияе пряко на продажбите на смартфони.

Oтложените премиери на устройства и технологични събития също свежда до минимални стойности интереса на потребителите към новите модели на производителите. Трябва да отбележим още, че първата половина на годината традиционно е слаб сезон в мобилната индустрия.

 

 

Трите най-големи производители също ще изпитват затруднения през предстоящите месеци. Samsung вече редуцираха собствените си прогнози за продажби заради световната пандемия. Много анализатори твърдят, че Apple ще се наложи да отложи премиерата на iPhone 12, за да си осигури необходимите доставки на хардуер.

Huawei също ще бъдат засегнати, заради продължаващите търговски санкции на американското правителство. Все пак вече видяхме Samsung Galaxy S20 Ultra и Huawei P40 Pro, които имат всички основания да са две от най-продаваните устройства през годината.

Някои брандове се оказаха принудени да се разделят със служители и да затварят офиси, какъвто е случая с присъствието на OnePlus на европейския пазар. Безпрецедентната ситуация вече е принудила Apple да коригират прогнозите си за продажби на смартфони.

Вече са намалени поръчките на iPhone 11, което е най-продавания им през последните две тримесечия. Необходимо е повече време, за да се прецени дали пандемията няма да засегне силно продажбите на Galaxy S20, което ще е голям удар за Samsung.

На този етап изглежда, че всички големи производители ще трябва да се примират с негативните последици от разпространението на коронавируса и да коригират своите бизнес планове.