Какви са подобренията в Xiaomi MIUI 12

След като в края на миналата седмица Huawei съобщиха, кои техни смартфони ще получат ъпдейт към EMUI 10.1 фирменият си интерфейс, дойде ред това да се случи и при една от основните конкрентни компании технологичен гигант в Китай – Xiaomi. 
Новата версия 12 на потребителският им интерфейс MIUI е вече факт. Тя е подобрена значително и в нея не липсват иновации.

 
Ако трябва да сме обективни, познавайки добре предишните поколения на MIUI, можем да кажем, че те визуално доста наподобяват визиятa и интефейса на Apple, но реално в това няма нищо лошо. Просто някои брандове налагат трендове, които другите следват.

 

 

В този контекст, например ще отбележим наличието на една полезна функция при MIUI интерпретацията на Android при Xiaomi, която почти всички Android смартфони нямат, а тези които имат, можем спокойно да предположим, че са заимствали като идея от Xiaomi.  Това е активният екранен редактор, който потребителите оценяват подобаващо, защото той им позволява различни, улесняващи работата персонализации.  
При новият MIUI 12 се наблюдават подобрени системни анимации в менюто на Xiaomi смартфоните. Всичко е много по-изчистено и опростено, движи се гладко, без излишни утежняващи екстри. Личи си, че Xiaomi са се придържали към правилото „Keep it simple“, в което е премахнато всичко излишно, което просто ще си стои, ще тежи на хардуера и няма да се използва.  
Подобно на MIUI 10 и при поколение 12 имаме удобният за работа тъмен режим (Dark mode). Жестовото разпознаване пък е оптимизирано за работа с актуалната операционна система на Google – Android 10. 

 

 

Сред допълнителните екстри ще отбележим наличието на нови приложения за възпроизвеждане на видео, визия при плуващите по дисплея икони за игри, 3D живи тапети, чат приложения и още други по-малки обновления, които скоро ще ви покажем във видео ревю, посветено на MIUI 12. 
Старта на ъпдейта ще започне в края на Юни в Китай, като малко по-късно ще се появи и глобална версия. Смартфоните, които за сега знаем, че ще получат MIUI 12 са Redmi K30 и K20, Redmi 8 и Note 8.
При новата версия на интерфейса си Xiaomi са заложили и на сигурността. MIUI 12 вече ще ви предупреждава за приложения, които имат достъп до потенциално опасна информация в смартфоните ви. Ще акцентира и върху това, кога дадено приложение, което сте си свалили използва камерата, микрофона или местоположението ви, като ще ви дава възможност бързо да ограничите достъпа до тях.