NVIDIA и AMD започват производството на следващата генерация 7nm видео карти

Разпространението на коронавируса вече започна да предизвиква негативни тенденции, които обхванаха и производителите на хардуер. Световната пандемия наруши веригата на доставки и предизвика осезаем спад в търсенето за цялата индустрия.

NVIDIA и AMD в качеството си на световни лидери при видео картите планират да увеличат значително продукцията, за да останат конкурентноспособни.

Двете компании са отправили допълнителни поръчки за купуването на хардуер с 7-нанометровата технология на TSMC.

Според данни на анализаторите NVIDIA и АМD вече са изкупили целия наличен капацитет на TSMC, който ще бъде използван в новите им 7nm видео карти и процесори.

Инвестициите ще рефлектират сериозно върху финансовите резултати на най-големия тайвански производител на хардуер ще допринесат за солидни финансови резултати през първата половина на годината.

Неочакваната активност на NVIDIA и AMD ще позволи на TSMC да редуцират негативните последици от световната пандемия и да редуцират приходи, но също така ще им създаде подходяща основа за солидното представяне до края на годината, предаде ТеchRadar.

 

 

Сегашната ситуация е специфична, тъй като традиционно най-големият клиент на тайванския производител е Apple.

Teхнологичният гигант, обаче се подготвя усилено за производството на първите си процесори с 5-нанометрова технологията.

Тази архитектура ще намери място в iPhone (2020) през есента и е причина да се освободи капацитет за 7nm производствени съоръжения на TSMS, които вече са поръчани от NVIDIA и AMD.

Все още не е ясно дали двете компании подготвят премиерата на нови серии видео карти или просто се запасяват с излишен инвентар, ако продължи твърде дълго пандемията.

TSMC вече са започнали да разширяват наличния капацитет, като очакванията са АМD да се утвърдят като най-големия им клиент до края на годината.

Голяма част от сегашния капацитет ще бъде отделен да изпълни доставките и за NVIDIA, които подготвят премиeрата на 7-нанометрови видео карти с бранда „Ampere“.

Сътрудничеството им изглежда ще продължи поне до момента, когато се възстановят нормалните нива на търсене от потребителите в индустрията. Колкото по-сериозна е конкуренцията, толкова по-евтини устройства ще виждаме на пазара в следващите месеци.

 

Oще от Digital: Ето как AMD ще конкурира видео картите NVIDIA RTX 2060 с цена до $300