AMD Cezanne ще са новите процеосри за лаптопи на компанията

AMD е компания, която познаваме много добре и показваме често нейни продукти в лаптопите, които тестваме във видео ревютата си. За разлика от NVIDIA, които почти винаги са с топ флагмански модели, графични AMD по-често срещаме в лаптопи от бюджетен клас.
Това по никакъв начин не значи обаче, че компанията няма и топ модели, дори напротив. Един от актуалните и популярни такива е AMD Ryzen 4000 (с продуктово наименование Renoir).

Той се изплзва дори при новите бизнес лаптопи HP ProBook 445 G7 и ProBook 455 G7, които са подходящи за работа от вкъщи по време на карантината с COVID-19. 
Оказва се обаче, че този процесор вече е време да има наследник. Това става ясно от публикацията на технологичният инсайдър „_rogame “ в Twitter. Той пише за скорошни планов на AMD да пуснат на пазара ново поколение Ryzen 5000 процесор с продуктово наименование Cezanne. 

 

Също както NVIDIA, които скоро предстои да покажат по време на годишната конференция за графични технологии (GTC), новата си най-мощна видео карта Tesla е 8000 , AMD също имат тази голяма потенциална премиера. 
От споделената информация става ясно, че това APU ще бъде изграденo на база Zen 3 и се очаква да бъде много по-производителнo от предшественика си. Друга ключова характеристика е, че интегрираната графика може да се предостави с любезното съдействие на Navi 23 и да бъде задвижвана с RDNA 2. 
За по-запознатите и за феновете на гейминга, това ще означава голямо подобрение на графиката в геймърските лаптопи и респективно в тези които се използват за работа с графични приложения. На този етап обаче това е по-скоро слух, защото звучи прекалено добре, че да е истина, така че нека за сега подходим с леко съмнение към тази информация. 

 

От друга страна обаче, в Internet вече се прокрадна още един слух, който също идва от Twitter и бе цитиран от Notebookchek по-рано този месец. В него от случайно публикувана информация във фен форума на AMD, компанията Dell планира да представи нова серия 15,6-инчови лаптопи, които ще използват Cezanne-H APU.
Ако AMD Ryzen 5000 се появи на бял свят в този си вид, той би бил страхотен конкурент на Tiger Lake процесора на Intel с интегрирана Xe графика. Новият модел на AMD би бил чудесна възможност геймърите да получат интегрираната RDNA 2 графика в категорията на лаптопите за бюджетен клас.