AMD Ryzen 3 3100 и Ryzen 3 3300X са новите бюджетни геймърски процесори на компанията

Изминалите на няколко тримесечия безспорно бяха едни от най-успешните в историята на АМD. Агресивната бизнес стратегия им позволи да станат най-влиятелната компания в сектора през 2020г. Това се дължи най-вече на успеха на Ryzen процесорите от последна генерация.

В момента компанията предлага разнообразно портфолио от процесори, което обхваща всички ценови сегменти.

AMD вече предлагат мощни архитектури от Ryzen 5, Ryzen 7 и Ryzen 9 платформи, които използват Zen 2 чип дизайна.

Прави впечатление, обаче липсата на представители в бюджетния клас от серията.

Ситуацията скоро ще се промени, тъй като AMD сега предствавиха официално два нови процесора за бюджетни компютри от гамата. Това са Ryzen 3 3100 и Ryzen 3 3300X, съобщава VentureBeat.

Най-голямото предимство на процесорите без никакво съмнение е цената им, тъй като ще да достъпни за потребителите на цена от $99 и $129. Реалните продажби трябва да стартират на 21 май потвърдиха още от компанията.

Двата нови представителя на серията AMD Ryzen споделят и някои технически спецификации.

 

 

АMD Ryzen 3 3100 и Ryzen 3 3300X са четириядрени процесори с 8 Threads, които имат сравнително високи работчни честоти за този клас. Стандартната версия оперира на 3.6GHz, като тази стойност може да се увеличи до 3.9GHz.

В същото време тактовата частота на Ryzen 3 3300X достига до 4.3GHz в овърлок режим и 3.8GHz в нормален режим. Консумацията на енергия и в двата случая е 65 вата, като процесорите имат и по 18MB Cache.

Новите архитектури бяха предстваени заедно с новия B550 чипсет на AMD, който осигурява поддръжка за PCle интерфейса дори и при бюджетните конфигурации от ниския клас.

Този хардуер също ще се продава от края на май и ще изостри значително конкуренцията върху Intel. Премиерата на евтини Ryzen 3 процесори за геймърските компютри ще предостави много повече свобода и възможности на потребителтие да си купят например по-скъпа видео карта. За сравнение по-скъпите чипове от Core i5 серията на Intel са налични на цени, които започват от поне $180.