Забраниха приложението Zoom в Китай и Германия заради проблем със сигурността

По-рано, благодарение на лабораторията по киберсигурност Citizen Lab стана ясно, че приложението за групови разговори Zoom пренасочва обажданията на абонатите си през Китай. Новината доби голям отзвук сред потребители и експерти по сигурността ни в Интернет.

Последствие от Zoom се извиниха за създалата се ситуация, като обясниха, че пренасочването се е случило случайно, в момент в който заради претоварване на системата си са решили да преразпределят потока от информация към различни свои сървъри с цел подобряване качеството на услугата.

 

 

Изпълнителният директор на Zoom Ерик Яан коментира, че веднага щом са забелязали грешката си, от Zoom са я коригирали, като незабавно е премахнала своите центрове за данни в Китай, като така вече управлението на вторичните резервни мостове в извънредни ситуации с голямо натоварване, както сегашната, ще изключва Китай като локация.

  

Това обещание обаче не беше достатъчно на Германия, където федералното външно министерство спря услугите на Zoom на местно ниво. Мотивът са множество пропуски в сигурността на приложението, които излагат на риск немските онлайн потребители.

Предвид ситуацията в страната, а и в света като цяло обаче, забраната е само за използването на Zoom при бизнес комуникация, къде информацията е най-конфиденциална. 

В този контекст, още преди въвеждането на държавната забрана, някои компании като например Google, сами забраниха на служителите си да използват Zoom за фирмената си комуникация. В Германия приложението може да се използва от частни потребители, като дори при тях съветът е да не се обсъжда класифицирана VS-NfD информация. 

Проблемите със сигурността при Zoom не съществуват от днес. Информацията за сериозни организационни пропуски идва дори от самата фирма, където дори един от акционерите беше заявил за силно преувеличени стандарти за поверителност на информацията, която преминава през Zoom. Според казаното, на база на което дори е завел дело срещу Zoom, става ясно още, че проблем има и с криптирането на всички данни в приложението за групова комуникация.

 

 

Междувременно от публикация в Pcmag стана ясно, че дори в Тайван, министерството на образованието препоръча на местните училища да спрат да използват Zoom за онлайн образователните си занятия, защото сигурността на приложението не е достатъчно надеждна.

Освен чрез потенциални течове на информация, разговорите компрометираният Zoom са застрашени от атаки на тролове и други злонамерени трети лица. Тайванското министерство предлага като алтернатива, потребителите са използват сходни приложения на Microsoft, Google Hangouts и Cisco Webex.