Какво знаем за TSMC

Основана в Синчу, Тайван през 1987 година от Морис Чанг, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) създава първия в света специализиран завод за компютърни чипове. Днес, компанията е най-голямата в света копания за производство на чипове и се търгува както на Тайванската фондова борса (TWSE: 2330), така и на Нюйоркската фондова борса (NYSE: TSM). 

 

TSMC са всъщност първата компания, която предложи 7-нанометровата технология за производство на полупроводници и днес осигуряват най-широката гама от технологии – от 2 микрона до най-модерните процеси в производството на чипове чрез 7-нанометров технологичен процес.

 

Въпреки че някои анализатори неправилно назовават TSMC като Taiwan Semiconductor или TSM и създават объркване с наименованието на друга подобна компания – Taiwan Semiconductor Co Ltd (TSC) (производител на discrete semiconductor components – чипове, които не се част от цялостна интегрална схема), TSCM имат достатъчно голяма репутация, за да бъдат правилно разпознати.

 

Ето няколко детайли от технологичния и финансов профил на компанията, които говорят, че компанията е лидер в производството на компютърни чипове.

 

Кои са клиенти наTSMC?

 

Още през 2011 година бе съобщено, че TSMC са започнали пробно производство на A5 SoC и A6 SoCs за iPad и iPhone устройства на Apple. Според доклади от май 2014 година, Apple доставят новите си A8 и A8X SoC от TSMC, а по-късно си набавя A9 SoC както от  TSMC, така и от Samsung с цел по-голямо производство при старта на  iPhone 6s. A9X обаче се произвежда изключително от TSMC и в крайна сметка Apple се превърнаха в най-важния клиент на TSMC.

 

Освен Apple, повечето от водещите компании за производство на полупроводници като Advanced Micro Devices (AMD), Apple Inc., Broadcom Inc., Marvell, MediaTek, Nvidia и Qualcomm са клиенти на TSMC.

 

Същото се отнася и за нововъзникващи компании като Allwinner Technology, AppliedMicro, HiSilicon, Spectra7 и Spreadtrum, а е известно, че и водещите програмируеми логически устройства на Xilinx (преди това Altera) също използват или са използвали услугите на TSMC.

 

В допълнение, някои производители на интегрирани устройства, които разполагат със собствени съоръжения за производство, като Intel, STMicroelectronics и Texas Instruments, отдават част от производството си на TSMC, а се знае за поне една полупроводникова компания, LSI, която препродава продукция на TSMC чрез своите ASIC услуги за проектиране и дизайн на IP портфолио.

 

TSCM и делата за нарушаване на патенти

 

Можем ли да говорим за лидерство, ако компанията не е преминала през ситото на патентните дела? На 26 август 2019 година GlobalFoundries заведе дело срещу TSMC в САЩ и Германия за нарушаване на патент. GlobalFoundries твърдяха, че технологичните процеси на TSMC за производство на 7 nm, 10 nm, 12 nm, 16 nm и 28 nm компоненти са нарушили 16 от техните патенти. Съдебни дела бяха заведени в Комисията за международна търговия на САЩ, федералните съдилища на САЩ в районите на Делауеър и Западния окръг на Тексас и в регионалните съдилища в Дюселдорф и Манхайм в Германия.

 

GlobalFoundries определи 20 ответници, сред които бяха Apple, Broadcom, MediaTek, Nvidia, Qualcomm, Xilinx, Arista, ASUS, BLU, OnePlus, Avnet | Avnet / EBV, Digi-Key и Mouser. На следващия ден от TSMC излязоха с изявление, че преглеждат подадените жалби, но са  уверени от самото начало, че обвиненията към тях са неоснователни и компанията е решена да защитава собствената си технология.

 

На 1 октомври 2019 година TSMC заведоха дело срещу GlobalFoundries в САЩ, Германия и Сингапур за нарушаване на патент. Според TSMC, технологичните процеси на GlobalFoundries за производство на 12 nm, 14 nm, 22 nm, 28 nm и 40 nm компоненти са нарушили 25 от техните патенти.

 

На 29 октомври 2019 година TSMC и GlobalFoundries обявиха решение на спора за патенти. Компаниите се съгласиха за нов кръстосан лиценз за патенти за всички съществуващи патенти на чипове, както и за нови патенти, които компаниите трябва да подават през следващите десет години.

 

Как TSMC правят пари

Още през декември 2010 година пазарната капитализация на TSMC достигна стойност от 1,9 трилиона щатски долара (63,4 милиарда долара). Компанията беше класирана на 70-о място в списъка на FT Global 500 за 2013 година на най-високо оценените компании в света с капитализация от 86,7 милиарда долара и достигна 110 милиарда щатски долара през май 2014 година. А през март 2017 година пазарната капитализация на TSMC надмина тази на гиганта в производството на полупроводници Intel за първи път, достигайки 168,4 милиарда долара спрямо Intel с 165,7 милиарда долара.

 

Така че, по отношение на нивата на правене на пари, компанията определено прави впечатление. Индустрията за производство на чипове е една от интензивните по отношение на парите, които компаниите влагат, но въпреки прекомерните разходи, необходими за въвеждане в експлоатация на завод за производство, TSMC все пак успяват да отчетат високи нива нас печалба. Според официалните данни, брутните маржове на печалба са били 50,1% през 2016 година, в сравнение с 48,7% през 2015 година.

 

В допълнение, във финaнcoвия oтчeт зa втopoтo тpимeceчиe на компанията през 2018 година, ТЅМС отчетоха ръст на пpиxoдитe нa ĸoмпaниятa гoдишнa бaзa блaгoдapeниe нa нуждата от мощен хардуер за копаенето на ĸpиптoвaлyта. Причината е в пopъчĸитe зa пpoизвoдcтвo нa чипoвe зa ĸoмпютъpнa тexниĸa, изпoлзвaнa зa добив (майнинг) нa ĸpиптoвaлyти, което според aнaлизaтopитe, говори за простора на полето за изяви.

 

На практика, компанията разполага с всичко от 90nm технология до разработване на 5nm технологии, като данните сочат, че през 2020 година TSMC ще са готови и с 3nm технологичен процес, за което най-вероятно ще похарчат отчетените 20 милиарда долара печалби.

 

Какви са предизвикателствата пред TSMC?

 

TSMC, както и всяка друга компания за производство на чипове, е изложена на силно цикличния характер на полупроводниковата промишленост. По време на въвеждането на нови технологии и пикът на поръчки от клиенти, TSMC трябва да гарантира, че разполага с достатъчно производствен капацитет, за да отговори на силното търсене на клиенти. А по време на спадовете в търговията, компанията трябва да намери начин да се справи с периода на по-слабото търсене и високите постоянни разходи, свързани с производствените мощности.

 

В резултат на това финансовите резултати на компанията имат тенденция да се колебаят през точно определени периоди през последните години. Това се вижда не толкова от общия размер на приходите, тъй като те се влияят от размера на капацитета на производството, а от размера на печалбите. Като цяло, анализаторите отчитат най-ниски стойности през първото тримесечие на годината и сезонен пик в бизнеса на TSMC през третото тримесечие.

 

Защо TSMC са уверени в бъдещите си успехи?

 

TSMC ще продължат да бъдат търсена компания за производство на чипове. Apple е само един от стотиците клиенти на Taiwan Semiconductor Manufacturing, които могат да бъдат разделени в три класа – интегрирани производители на устройства, компании за „системи“ и ‘безфабрични’ (fabeless) компании. От трите, най-голямо внимание заслужават ‘безфабричните’ компании.

 

Думата ‘fabless’ произлиза от думите ‘fab(rication)’ – „производство“ и ‘less’ – „без“. В този смисъл, ‘безфабричните’ компании предлагат модел на организация на бизнеса в електронната промишленост, при която една компания-производител се специализира само в разработка и продажба на микроелектроники без да има собствени производствени мощности, но използва услуги на друга компания за самото производство. А в случаите, когато трябва да създаде продукция, такава компания предава технологията на друг производител и изисква от него спазването на предложения специализиран процес на производство.

 

Най-общо казано, при ‘безфабричния’ модел на организация на бизнеса, една компания без собствено съоръжения за производство на чипове разработва собствена технология за производство на своите чипове, но предава сглобяването и тестването на самите чипове – тоест, изработката (Fab-rication) – на друг изпълнител.
 

Така че фирмите, които проектират и продават чипове без да се занимават с това да произвеждат самите чипове, използват изключително услугите на TSMC за това. Дори някои гиганти в производството на чипове като Advanced Micro Devices (AMD), преминаха от така наречения ‘чист’ модел и започнаха да използват производствените мощности на компании като TSMC, която – за радост над 400 клиенти – никога не използва собствена марка на своите продукти.

 

На практика, TSMC продават чипове на клиенти от целия свят, като най-големият пазар на компанията досега е в Северна Америка. Независимо какъв е индустриалният стандарт за производство на чип в момента – по отношение на обема (и размера на печалбите) на продадените чипове – производствените процеси на фирмата се използват изключително много в приложения с ултра ниска мощност, сред които безжични клавиатури и мишки, Bluetooth монитори с кръвна захар и пулсикометри (pulse oximeters, или измерватели на кислорода в кръвта). Като цяло, тези продукти съставляват 42% от приходите на TSMC.

 

Така че, предвид факта, че най-големият лимит за TSMC е единствено въображението на техните клиенти, бъдещето на Taiwan Semiconductor Manufacturing изглежда наистина ‘розово’. Защото TSMC не само се състезава със своите конкуренти, но и помага за разрастването на ‘огъня’ на технологиите. В този смисъл, компанията с право може да се счита за истинският лидер в производството на компютърни чипове.

 

Вижте какво значение имат технологиите 7nm и 10nm за процесора

 

TagsTSMC