Продажбите на смартфони ще достигнат най-ниски нива от десет години насам през 2020г.

Moбилната индустрия е изправена пред неочаквани събития, която обещават да объркат сериозно плановете на анализаторите. В голям степен можем да кажем, че пазарните наблюдатели са единодушни, че 2020г. ще бъде годината на 5G смартфоните. Вече видяхме подобни модели на пазара, но с изграждането на нужната инфраструктура от мобилните оператори ще възможно най-накрая технологията да достигне до масовия потребител.

Конкуренцията между водещите производители ще позволят на смартфоните с 5G модеми да станат по-евтини и така да се превърнат в основния водещ фактор, който движи напред цялата индустрия.

 

Дългоочакваният растеж в световния пазар на смартфони за първи път от пет години насам, обаче няма да стане реалност през 2020г. Основната причина е изключително трудния старт на годината провокиран предимно от разпространението на коронавируса по цял свят. От една страна самите производители си стоят вкъщи и не са заинтересовани от нови покупки, а от друга ситуацията спря производствени съоръжени и навреди на веригата за доставки на компоненти. Тези трендове вече засягат абсолютно всички компании, включително и Apple, които също ще трябва да се примират с негативно представяне на световния пазар през 2020г.

 

 

Статистически данни от последния доклад на CSS Insight прогнозират, че на глобалния пазар ще бъдат продадени с около 13% по-малко смартфони с Android и iOS, спрямо предходната година. Това означава, че доставките на мобилни телефони в периода между януари-декември 2020г. ще бъдат от порядъка на 1.57 млрд. броя. Преобладаващата част от тях ще са смартфони, като този сегмент ще генерира общо 1.26 млрд. продажби в световен мащаб през годината. На пръв поглед това не звучи като голяма цифра, но всъщност представлява с около 250 млн. по-малко продажби, в сравнение с 1.41 млрд. регистрирани за календарната 2019г., съобщава PhoneArena.

 

През януари и февруари се забелязва спад от 44% в търсенето, но все пак анализаторите се надяват ситуацията да се стабилизира през втората половина на 2020г. Най-засегнатите държави от коронавируса и драстичните правителствата ще окажат своя отпечатък върху развитието на индустрията. Apple също изпитват проблеми с набавянето на нужния хардуер за iPhone 12, като ситуацията е сходна и с дългоочаквания Samsung Galaxy Note 20. От Huawei разчитат основно на Китай, но липсата на Google приложения ще намали доставките им. Това означава, че 2020г. може да стане най-слабата година в пазара на смартфони от десет години насам.