Продажбите на смартфони достигнаха рекордно ниски нива заради епидемията от COVID-19

Разпространението на коронавируса принуди десетки милиони хора по цял свят да се сблъскат с неочаквани и безпрецедентни мерки с своето ежедневие. Глобалната криза предизвикана от Covid-19 освен многобройните лимитации продължава да зарязва все повече хора в Европа. Епидемията не само ограничава нормалното придвижване и социална комуникация, но и носи след себе си внушителни икономически последствия. Спирането на голям брой производствени съоръжения в Китай, както и недостига на хардуерни компоненти засягат все по-сериозно и световния пазар на смартфони.

 

От друга страна самите потребители са ограничени във възможността да отидат до физически магазин, за да си купят нов модел, но също така имат и съвсем различни приоритети, заради заплахата Covid-19. Неприятната ситуация от последните месеци е довела до свиването на глобалните продажби на смартфони с 38% на годишна база през февруари. Данните са на анализатори от Strategy Analytics и разкриват, че през втория месец на новата година са продадени 61.8 млн. смартфона, което е осезаем спад от 99.2 млн. през същия период преди година. Отлагането на MWC 2020 също има своя принос за тези стойности.

 

 

Мобилният конгрес в Барселона трябваше да стане арена за премиерата на редица нови устройства на големите брандове, но се превърна в една от първите жертви на коронавируса. Според анализаторите на Strategy Analytics през февруари 2020г. сме станали свидетели на най-големият спад в продажбите на смартфони от премиерата на първия iPhone досега. Прогнозите им са, че стагнацията на европейския пазар ще продължи със сигурност до края на настоящия месец, съобщава BBC. Необходимо е време преди фабриките да възобновят своята работа на пълни обороти.

 

Samsung също вече информираха своите инвеститори, че първоначалните доставки на Galaxy S20 ще бъдат по-ниски от очакванията. Друг водещ производител като Apple вече предупреди, че изпитват сериозни проблеми с „веригата за доставки на компоненти“ за iPhone. Oт Strategy Analytics допълниха, че първото тримесечие на 2020г. определено е период в историята на смартфоните, който всички биха искали да забравят. Забелязва се и тенденцията търговски вериги в Европа да предлагат различни промоции със сериозни намаления в опит да привлекат вниманието на потребителите.

 

Oще от Digital: Най-добрите смартфони, които видяхме през последните 10 години