Най-нездравословните храни на планетата

Специализиранията сайт за здравословно хранене – Eatthis.com, е събрал в един материал най-нездравословните храни, които обикновено хората приемат, без да осъзнават вредата, която им нанасят.

  • Пуканки на микровълнова – Ключът тук се крие в технологията, с която приготвяте пуканките. Онези, които си правите в тенджера с масло, са ОК, та дори и могат да бъдат полезни.

    Но с полуфабрикуваните пликове вредите много на мозъка си, защото повечето фабрики за пуканки за микровълнова използват перфлуоктанова киселина. Тя спомага за натрупването на мазнини в тялото и кръвоносните съдове, като най-голям ефект има върху мозъчното кръвоснабдяване. Така директно вреди върху способностите ви да мислите и увеличава риска от инсулт.
  • Изкуствено оцветени сладкиши – Всеизвестен факт е, че желираните мечета са една от най-вредните детски храни, ако не и най-вредната. В тях се съдържат изкуствени оцветители, които скапват регенериращата функция на черния дроб, който в ранна детска възраст е лабилен. При зрелите хора щетите не са по-малки, но все пак се смята, че човек има самосъзнание, за да решава всичко сам за себе си.
  • Желе и конфитюр с добавена захар – При направата на тези сладки удоволствия няма нищо лошо, когато те са с естествени съставки. Проблемът идва при добавянето на захар, която в контакт със соковете на плодовете отделя пектин. Пектинът кара течността да се сгъстява, но освен това блокира въздействието на антиоксидантите при консумация. Така всички доброкачествени съставки биват изолирани, а вредните получават пряк достъп до организма ви.
  • Диетични газирани напитки – Какво е общото между синтетичния естроген, забавителите на метаболизма и ракетното гориво? Диетичната кола, как кое?! Всяка една от съставките в диетичните газирани напитки е вредна за организма ви, като част от най-тежките диагнози в следствие на приемането им са рак, диабет, инсулт и инфаркт.
  • Подсилени детски зърнени закуски – Витамините са фалшиви, а захарта е истинска. Полезните вещества се добавят по изкуствен начин, като с лекота се отмиват веднага щом добавите мляко към закуската си. Освен това в самите парченца от пресираното зърно има съставки, наречени бутилхидрокситолен и бутилхидроксианизол. Тези две вещества са отговорни за образуването на ракови клетки и именно по тази причина са забранени в половината свят.
  • Течна сметана за кафе – Общото между сметаната и слънцезащитния ти крем е титаниевият диоксид и ултравиолетовия радиационен предпазител. Тези две съставки влияят по такъв начин, че след дългосрочна употреба причиняват необратими щети върху черния дроб и бъбреците. Мозъкът също търпи поражения, защото засилват ефекта на деменцията. При експерименти с мишки е доказано, че наподобяват влиянието на алкохола.
  • Обработвани меса – Месото има купища полезни качества, било то свинско, пилешко, телешко или рибно. Но полезните вещества биват застрашени, когато месото се меле. Причината се крие в микробите, които обикновено остават на повърхността на парчето месо и биват отстранени след измиване и термична обработка. Когато прекарате месото през мелачката вкарвате микробите навсякъде и става невъзможно тяхното отстраняване. Освен това продуктите, които се правят от месо, имат нужда от химикали, за да се поддържат по-дълго време свежи. Всеки един от тези химикали оказва негативно влияние върху цялото ви тяло и подпомагат отслабването на имунната система.