Как ще изглежда кибер престъпността през 2020г

Епохата на кибернетичната война е пред нас и заплахата от киберпрестъпления за бизнеса продължава да се увеличава с всеки изминал ден. Използването на антивирусен софтуер вече не е достатъчно. Императивът за защита е по-силен от всякога. Какви са вероятните последици за потребителите през 2020 г.

и какви нови методи да очакваме от киберпрестъпниците?

 

От Tech Radar ни предлагат отговорите на тези въпроси.

 

Повече ransomware атаки

Ransomware е сред най-мащабните кибер атаки през последните години. Нападателите вече не се целят само в големите организации, уязвим е всеки. Това е проблем, който предизвиква голяма загриженост. Институции като ФБР непрекъснато предупреждават, че ransomware представлява огромна заплаха и има силно въздействие върху световните фирми и организации.

 

Ситуацията през 2020 година няма да е по-малко зловеща. Очаква се ново разпространение на стария ransomware, но с разширени възможности. Най-лошото е, че тези заплахи никога не са били виждани до сега, което означава, че традиционните правила за защита нямат шанс за успех.

 

И понеже световният бизнес продължава да се развива и прекструктурира, ransomware заплахите също ще се развиват и ще променят формата си, за да могат да атакуват по-успешно компании с различни мащаби и сложност на организация.

 

Последици от кибер-физичната система

Ransomware придобива нов характер. Днес той вече е заплаха не толкова за сигурността на данните, а за производствените процеси и фирмените бизнес приложения. За съжаление, това омаловажава значението на създаването на резервно копие на данните като предпазна мярка.

 

Сложните кибер-физически системи тепърва ще се сблъскват с предизивикателствата на опазване на сигурността. Хакерите са безкрайно креативни, така че неуязвимостта на системите в смарт сгради и смарт домове става все по-актуална. В целия свят, с разрастването на приложенията на интернет на нещата, уязвимостите са станали много повече, и всеки подход за сигурност през 2020 година който не съчетава физическата сигурност с киберсигурността ще бъде обречен на провал.

 

Може би най-тревожно е, че през 2020 година ще станем свидетели на разрастването на кибер войни между държавите, така че можем да очакваме, че кибератаките ще играят значителна роля в икономиката и политиката на отделните страни по света.

 

Изкуственият интелект и развитието на технологиите в полза на киберпрестъпниците

Усъвършенстваният зловреден софтуер, който приспособява поведението си да остане неоткрит, отдавна е във възход и ако достигне пълния си потенциал, през 2020 година може да се види истинска надпревара в кибер оръжията.

 

Петото поколение клетъчни мрежи, 5G, само ще улесни повишаването на машинната скорост и автоматизираните атаки. При скорост на безжична връзка до 100 пъти по-бърза от тази на 4G, зловредният софтуер може да се изтегли и разпространи в мрежата на жертвата много преди тя да осъзнае, че нещо не е наред със смартфона ѝ.

 

Както винаги, развитието на технологиите представляват нови предизвикателства за сигурността. И тъй като хакерите са много иновативни, победители през 2020 година ще бъдат тези, които съответстват на темпото на иновациите.

 

Вижте 10 полезни съвета за повече сигурност в Интернет