Учени направиха пробив в разработването на универсално лекарство срещу рак

Екип от учени направиха впечатляващо откритие, което най-накрая може да доведе до създаването на ефективен лек срещу коварното заболяване. Всъщност специалистите смятат, че решението е в нов тим имунни клетки, които са в състояние да убиват повечето ракови клетки. Модерната парадигма за лечение са т.нар. „Т-Cell“ терапии, при които имунните клетки се отстраняват, модифицират и връщат в човешкото тяло, за да унищожат раковите образувания.

Най-разпространения подобен метод е CAR-T.

 

Въпреки множеството предимства при този подход е възможно да се атакуват само някои видове рак. Експериментите на учените също така показват, че CAR-T не е достатъчно ефективна процедура срещу солидните тумори, които представляват повечето ракови заболявания. Специалисти на University of Cardiff откриват нов вид T-Cells клетки с различен T-Cell рецептор (ТСR), който може да разпознае и убие повечето известни видове рак, съобщава Independent.co.uk.

 

 

Учените също така твърдят, че TCR може да правят разлика между здравите и заразените клетки и да убиват само тези от тях, които трябва. По този начин откритието им може да предизвика революция в медицината и да ни позволи да създадем универсално лекарство срещу заболяването. Новият вид T-Cell клетки са изключително обещаваща концепция, която обори много специалисти, които подлагаха под съмнение съществуването на подобни клетки. Тепърва ще разбираме повече за TCR.