Империята Сила, предшественика на Корея

Малко хора са чували за отдавна изчезналата империя наречена Сила, но през 6 век, тя е била основен опонент на Китайската империя. Империята Сила е на територията на днешните Северна и Южна Корея и е основана  около VІ век. Това било много сложно устроено общество, основаващо се главно на произхода на отделния човек. Управлението определяло всичко, започвайки от дрехите, които можеш да носиш и завършвайки с работата, която ти е позволено да работиш.

И макар че тази система стои в основата на възхода на империята, в крайна сметка именно тя води и до гибелта й.  В днешно време Северна Корея, все още използва, част от традиции на тази империя, като определя, кой – какво да работи и кой как трябва да изглежда.

Монархията Сила е създадена през 57 г. пр. Хр., първият владетел бил Кин Парк Хиокгеос. По време на неговото управление, империята се разширила значително, завладявайки все повече държави на Корейския полуостров. В крайна сметка се получила могъща империя, която не се страхувала да се опълчи дори и на Китайската. Войните между Сила и Китай били особено ожесточени по време на китайската династия Тан.

През 9 век, обаче, в империята започнала гражданска война между знатните фамилии в Сила, Войната продължила близо век и довела империята до упадък. През 935 година империята престава да съществува и става част от новата държава Коре. Историците не знаят точните обстоятелства, довели до гибелта на Сила, но преобладаващото мнение е, че съседните държави, както и народите на подчинените кралства, били недоволни от продължаващото разширение на империята и след като успели да се обединят помежду си, нанесли решителен удар върху отслабената от гражданската война империя.