5 мита за тичането

Време е човек да спре да вярва в митове и легенди, защото те само му пречат, да постига своите цели. Вслушайте се в съветите на Мат Фицджералд – треньор по бягане и триатлон, за да спрете да правите неща, които или ви пречат или просто не ви помагат по никакъв начин на сутрешното бягане.

  1. Спрете бавното разтягане преди тренировка – Научно вече е доказано, че бавното разтягане влияе отслабващо на мускулите ви и точно по тази причина то се прави в края на тренировките, за да дадете шанс на сухожилията да се регенерират по-добре. Може и изобщо да не разтягане, ако тичате маратонно, но е добре, ако все пак го правите да бъде интензивно.

    Така ще сигнализирате на нервната си система, че започвате физическа активност и тонусът на мускулите ви ще се повиши.
  2. Тичането със средна скорост не помага толкова, колкото високата – Дали ще бягате със средна скорост или ще го правите с повече усилия, тялото ви ще реагира еднакво, но резултатите ще са далеч по-добри, ако забързате крачка. Не е нужно да прекарвате по час и половина на пистата, за постигнете желаните резултати. Съкратете времето на бягане между 30 и 40 минути, като същевременно настъпите газта. Усетете ритъма на сърцето си и се старайте да го догонвате с крачките си.
  3. Никога не копирайте стила на бягане на някой – Тялото ви има свой собствен строеж и развитие. Налагането на нечия чужда техника за тичане ще ви измести от естественото движение на ставите и крайниците ви, като така се увеличава рискът от контузии, както се понижават и резултатите. Усетете своята стил и го развийте до съвършенство. Не забравяйте, че тичането е едно от най-естествените движения на човек, защото веднага щом се научим да лазим и ходим, се учим да тичаме.
  4. Може да спрете с бавната последна обиколка преди да приключите с джогинга – Оказва се напълно излишно, тъй като тялото ви вече се предполага, че е достигнало своя лимит за деня и му е нужно време да възстанови силите си. Тази обиколка ще забави възстановителния процес и ще удължи умората ви в останалата част от деня. Поставете си цел, изпълнете я, а после по живо по здраво се запътете към дома и под душа.
  5. Обувките за по-добра стабилност са глупост – Маркетинговите екипи отделят прекалено много време, да измислят как да ви продадат продукта си, пред това да оценят истинските предимства на маратонките си. Вземете едно-единствено нещо предвид, когато си купувате обувки за бягане – залагайте на удобството. Не искате през половината трасе да мислите как ще се отървете от неудобството, а и кой обича да има мазоли по краката. Не бива дори да ви прави впечатление, че сте обут по един или друг начин, докато сте на пистата.