Питейната книга-изобретението което спасява хора

От университета в Питсбърг са изобретили технология за хартиен филтър, покрит със слой нано-елементи, включително частици от сребро и мед, която убива повече от 99% от бактериите. Наночастиците от сребро и мед имат антибактериални свойства и са основен действащ агент във филтърната хартия.

Д-р Тери Данкович, която е отрила технологията,  предлага да се направи книга от такава хартия, от която може да се късат страници и да се филтрира водата за пиене. Технологията е насочена за използване в развиващите се страни, особено в Африка и Индия, където проблемът с питейната вода е доста голям.

Изследователят припомня, че 663 милиона души по света нямат достъп до чиста питейна вода.

„Всичко, което трябва да се направи е да се скъса лист хартия, да се сложи върху фуния и през филтъра да се налее вода от реки или кладенци.“ – разказва Данкович пред кореспондент на BBC.

Д-р Данкович планира да започне производство на своята хартия. Сега тя и нейните ученици я правят ръчно. В бъдеще тя ще започне серия от експерименти, в които жителите на районите с замърсена питейна вода, ще използват тези филтри.

Според нейните изследвания, една страница може да пречисти до 100 литра вода. Така че, една книга може да осигури питейна вода за един човек в продължение на 4 години.