Как един сапун променя историята на САЩ

Истoрията започва през 1848 година. Месеца е Декември, а случайното откритие на едно семейство, променя историята на Щатите. Мери Маршал, жената на собственика на калифорнийска дъскорезница Джеймс Маршал, варила сапун.

През 19 век било обичайно жените да правят сапун и да стопанисват домовете си.

Варенето на сапун не било кой знае колко интересно занимание, затова жените обичали да експериментират, хвърляйки във врящата смес различни треви, билки и минерали, с цел да създадат по-добър и уханен сапун. В един зимен ден Мери Маршал хвърлила в казана с кипящия разтвор няколко жълтеникави камъчета, който мъжът ѝ намерил в реката наблизо. След като се сварили в сапунената каша, камъчетата ярко заблестели. Това били първите късчета самородно злато, открити в Калифорния. Вестта за находката породила златна треска и цяло преселение се изсипало в Калифорния, над 300 000 златотърсачи се отправили към западната част на САЩ.

В резултат започнало и усвояването на Средния Запад, но имало един страничен ефект – цялата търговия по западното крайбрежие на САЩ, вече била отправена към Калифорния. Аляска останала без храна, което се отчита от историците като една от причините Русия да я продаде  на Америка през 1867 година.

19f6560456ea84a4275ad9c41efc879e